Діяльність лабораторії усної історії в контексті національно-патриотичного виховання студентської молоді (з досвіду роботи Ізмаїльського державного гуманітарного університету)

  • Лілія Циганенко Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: усна історія, лабораторія, анкетування, студентство, патріотизм, виховання

Анотація

Головною домінантою національно-патріотичного виховання студентів гуманітарних університетів є закріплення у людини ціннісного ставлення до історії власного народу та української держави, що є консолідуючим чинником у  розвитку суспільства й нації в цілому. В контексті розгляду основних пріоритетів національно-патріотичного виховання студентської молоді  гуманітарних університетів висвітлено значення та роль діяльності лабораторії усної історії, яка спрямована на пошук, збір та збереження інформації (спогади, анкети, кіно та фото документи). Оцінено досвід та перспективи кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету в цьому процесі, розглянуто можливості вдосконалення сталих форм національно-патріотичного виховання студентства. Спільні дослідження в рамках лабораторії дозволити зібрати та викласти в мережі Інтернет матеріали до науково-дослідних  проектів  «Друга Світова війна очима бессарабських дітей» та «Голод 1946-1947 рр. у Південній Бессарабії: спогади та історія». В рамках роботи лабораторії вже було проведено  семінар-інтенсив для учителів шкіл міста та району на тему: «Усна історія як трендова інтрига сучасної науки», під час якого учителя отримали практичні рекомендації щодо організації пошукових усноісторичних досліджень. Змістовне наповнення діяльності Центра (лабораторії) усної історії ІДГУ охоплює цілу низку актуальних питань, пов’язаних з різними аспектами історії регіону, дослідження яких сприятиме формуванню цілісного сприйняття краю як невід’ємної частини Української держави; дозволить ознайомитися з  кращими традиціями народів, що мешкають на дунайському узбережжі; сприятиме підвищенню рівня національної свідомості студентів-гуманітаріїв та стане ефективним чинником  на шляху самоідентифікації нації. Саме в цьому полягає одне з основних завдань освіти для миру та становлення громадянського суспільства.

Опубліковано
2021-11-15
Як цитувати
Циганенко, Л. (2021). Діяльність лабораторії усної історії в контексті національно-патриотичного виховання студентської молоді (з досвіду роботи Ізмаїльського державного гуманітарного університету). Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (56), C. 240-249. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/510

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають