Основні помилки в організації харчування студентів

  • Оксана Мондич Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: здоровий спосіб життя, раціональне харчування, стан здоров’я студентів, оцінка харчового статусу людини, анкета опитування.

Анотація

Стану здоров’я людини передбачає дотримання певних правил, спрямованих на
підтримку і розвиток високого рівня життєдіяльності й ґрунтується на оптимальному
поєднанні праці та відпочинку, раціональному харчуванні, утриманні від шкідливих
звичок, руховому режимі, вмінні застосовувати засоби відновлення Одним з основних в
здоровому способі життя є збалансоване, раціональне харчування.

Сьогодні важко знайти тих, хто, дбаючи про своє зздоров’я, намагається
приймати тільки здорову їжу. Ця тенденція особливо має місце серед студентів, чий
раціон, в основному, складається з того, що можна дешевше купити і швидше
приготувати. Останній час багатьма українськими вченими відзначено зростання
захворюваності серед студентів.
Метою нашого дослідження було з'ясування суб'єктивної оцінки харчування і
фізичного стану студентів педагогічного факультету Ізмаїльського державного
гуманітарного університету. Також наше дослідження мало мету виявити основні
помилки харчування серед студентів.
Нами було розроблено та запропоновано группі студентів метод анкетування.
Його використали для оцінки фізичного розвитку та харчування студентів. Зміст анкет
включало в себе дані про вік, сімейний стан, наявність шкідливих звичок, про заняття
будь-якими видами спорту, наявності захворювань, добовому наборі продуктів.
Структуру харчування оцінювали за загальною калорійністю, змісту основних харчових
речовин. В результаті аналізу отриманих данних зясували, що фізичний розвиток і рівень
здоров’я здебільшого учнівської молоді не можна визнати задовільним. Ці дані вимагають
не просто впровадження діетічного харчування, а й розробки концепції здорового
харчування.
Таким чином, з огляду на отримані результати, можна зробити наступні
висновки: основна помилка студентів полягає в недотриманні режиму харчування.
Встановлено, що підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового
харчування є одним із пріоритетних завдань у мотивації до здорового способу життя.
Існуючі навчальні програми дисциплін медико-біологічного циклу не дають можливості
вдосконалити ці знання та виробити навички. З огляду на тенденції європейського
розвитку вищої освіти в Україні слід враховувати нагальні потреби підвищення рівня
валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів та
здоров’язберігаючих технологій в навчальний процес вищих навчальних закладів.

Опубліковано
2021-07-07
Як цитувати
Мондич, О. (2021). Основні помилки в організації харчування студентів. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (53), C. 126-134. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/467

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають