Особливості об’єктивації шлюбних стосунків на матеріалі пареміологічних одиниць англійської мови

  • Тетяна Сорока Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: мовна картина світу, пареміологічна картина світу, менталітет, паремії, поняття чоловік, поняття жінка.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню особливостей об’єктивації шлюбних стосунків в англійських прислів’ях. Встановлено, що в сучасному мовознавстві пареміологічна картина світу є актуальним об’єктом лінгвістичних досліджень, оскільки саме в ній відображається національно-культурна самобутність народу, що дає змогу вивчати мовні явища крізь призму антропоцентричної парадигми. Дослідження пареміологічних одиниць, в яких актуалізуються поняття чоловік та жінка дозволило ознайомитися з особливостями побудови шлюбних стосунків в британському суспільстві. В статті було розглянуто прислів’ях, в яких розкриваються конкретні норми поведінки, що вважаються необхідними для таких соціальних ролей як чоловік та жінка. Для британців чоловік вважається головою сім’ї, її опорою та захисником. Англійська народна мудрість свідчить про те, що головна функція чоловіка – забезпечувати, турбуватися та захищати свою сім’ю. В проаналізованих пареміїях визначено ступінь значущості чоловіка в суспільстві.
В мовній свідомості англійців поняття жінка (дружина) займає одне з центральних місць, оскільки вважається берегинею домашнього вогнища та найдорожчим скарбом для чоловіка. На перше місце висувається не зовнішня привабливість та краса жінки, а її риси характеру та поведінка, що відповідає встановленим нормам і правилам суспільства.
Проаналізовані прислів’я несуть дидактичний характер і містять настанови, застереження, повчання та поради, що спрямовані на формування міцних сімейних стосунків.

Опубліковано
2021-04-30
Як цитувати
Сорока, Т. (2021). Особливості об’єктивації шлюбних стосунків на матеріалі пареміологічних одиниць англійської мови. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (51), C. 98-105. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/423