Функціонування патронімів у романах Г. Тютюнника «Вир» та В. Земляка «Лебедина зграя»

  • Алла Соколова Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: антропоформула, антропомодель, патронім, ім’я по батькові, ситуація спілкування.

Анотація

У статті досліджено функціонування антропоформули «ім’я+по батькові» у романах Г. Тютюнника «Вир» та В. Земляка «Лебедина зграя». З’ясовано словотвірні типи патронімів, проаналізовано ситуації спілкування, які вказують на соціальний стан носія найменування, шанобливість та емоційну нейтральність моделі.
В ідіолекті Г. Тютюнника антропомодель «ім’я+по батькові» виявила себе перспективною категорією, яка використовується переважно в офіційній сфері із забарвленням шанобливої нейтральності, а в побутовому вжитку набуває акцентованої, підкресленої шанобливості, в обох ситуаціях вказуючи також на соціальний статус персонажа.
Широке застосування В. Земляком антропоформули «ім’я+по батькові» у ситуаціях спілкування персонажів вказує на те, що дана модель є добре відомою у сільському середовищі. Шанобливість, емоційна нейтральність моделі зумовлюють офіційність її ужитку.
Порівнюючи функціонування імен та по батькові у романах Г. Тютюнника «Вир» та В. Земляка «Лебедина зграя», ми виявляємо активніший ужиток моделі у романі В. Земляка, ніж у Г. Тютюнника.
Обидва письменники, керуючись своїми уподобаннями, знанням сільського антропонімікону, показали дію формули «ім’я+по батькові» як у ситуаціях, що носять неофіційний характер спілкування, так і в ситуаціях, що демонструють офіційність її ужитку.

Опубліковано
2021-04-30
Як цитувати
Соколова, А. (2021). Функціонування патронімів у романах Г. Тютюнника «Вир» та В. Земляка «Лебедина зграя». Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (51), C. 91-97. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/422

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають