Освітня сфера Придунав’я: зміст, структура, проблеми

  • Олена Берестецька Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: заклад дошкільної освіти, заклад загальної середньої освіти, заклад професійної освіти, заклад вищої освіти, орган управління, освітня сфера, Придунайський субрегіон.

Анотація

Придунайський субрегіон, крім географічного розташування, має низку особливостей, пов’язаних зі специфікою економічного, політичного, соціального і етнокультурного  процесів. Сформована в регіоні освітня сфера   представлена всіма видами закладів освіти, діяльність яких направлена на вирішення як загальноукраїнських, так і регіональних потреб. Управління закладами дошкільної, загальної середньої освіти та закладами позашкільної освіти покладено на структурні підрозділи місцевої виконавчої влади, до компетенції яких відноситься діяльність в освітній галузі. Вони відповідальні за організацію та змістовне наповнення процесу навчання, формують бюджети закладів, тим самим забезпечуючи виконання норм чинного законодавства щодо реалізації права підростаючого покоління українських громадян на освіту. Введення новітніх освітніх стандартів в галузі вимагає від місцевих органів управління освітою здійснення управлінських заходів, які базуються на обізнаності в змісті та структурі регіональної системи освіти та  усвідомленні наслідків кожного з прийнятих рішень. Неминуче в умовах децентралізації переформатування адміністративно-територіальних одиниць призводить до змін в налагодженій системі управління закладами освіти. Утворення територіальних  громад у кінцевому випадку призведе до більшої автономії суб’єктів освітньої діяльності, а відтак і до збільшення кола проблемних питань, які вирішуватимуться ними самотужки. 

Заклади професійної (професійно-технічної) освіти та вищої освіти регіону орієнтовані на задоволення  регіональних потреб у фахівцях робітничих спеціальностей і спеціалістах морегосподарського комплексу, сільського господарства та соціальної сфери. Прослідковується тенденція до укрупнення цих закладів шляхом об’єднання або приєднання до більш потужних  задля збереження кадрового потенціалу  та матеріальної бази. Існування в якості філій є також одним з шляхів  подолання виникаючих загроз  в період  зменшення контингенту здобувачів та впровадження ринкових відносин в освітній галузі.

Опубліковано
2021-02-04
Як цитувати
Берестецька, О. (2021). Освітня сфера Придунав’я: зміст, структура, проблеми. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (46), C. 29-41. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/254