Постанови районних органів влади Київської області про виконання плану хлібозаготівлі в другій половині 1932 р. як джерело з історії Голодомору 1932 – 1933 рр.

  • Ігор Якубовський Київський національний університет будівництва і архітектури, Україна
Ключові слова: влада, Голодомор, Київська область, постанови, районні газети, інформаційний потенціал

Анотація

Мета дослідження полягає у з’ясуванні інформативних можливостей як джерела до історії Голодомору постанов районних органів влади Київської області з приводу хлібозаготівлі в другій половині 1932 р. Методологія дослідження передбачає поєднання джерелознавчого, контекстуального аналізу, проблемно-хронологічного, порівняльного. Наукова новизна статті полягає насамперед у тому, що поставлена проблема досліджується вперше. Шляхом аналізу районних постанов, опублікованих у місцевій пресі, з’ясовано інформаційний потенціал цієї групи джерел для дослідження Голодомору. Висновки. Постанови з приводу хлібозаготівлі, ухвалені районною владою в другій половині 1932 р., насичені різноплановою інформацію, сукупність якої суттєво розширює наукові можливості для з’ясування підходів влади різного рівня до організації Голодомору 1932 – 1933 рр. Видрукувані в районних газетах для ідеологічного впливу на широкий загал, постанови увиразнюють специфіку ухвалення в районах рішень про виконання нереальних хлібозаготівельних планів, реакцію на непосильні завдання різних прошарків населення від рядових селян до посадовців районного масштабу, особливості примусу до надмірного вилучення зерна, проблему авансування колгоспників на трудододні, ставлення до селян-одноосібників. Не менш важливим є пласт інформації про розкручування владою маховика репресій, про амплітуду репресивних заходів, упровадження товарної блокади та перетворення режиму «чорних дощок» на вістря стратегій з убивства голодом. Репресивна складова постанов дає можливість відтворити особливості поступового формування на селі умов не сумісних із життям. Просопографічна інформація значно збагачує підстави для глибшого простеження поведінкових стратегій як численних жертв, так і виконавців Голодомору на низовому рівні.

Опубліковано
2022-12-05
Як цитувати
Якубовський , І. (2022). Постанови районних органів влади Київської області про виконання плану хлібозаготівлі в другій половині 1932 р. як джерело з історії Голодомору 1932 – 1933 рр. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (59), С. 208-215. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/647