Гендерна проблематика у мовознавстві

  • Лариса Топчій Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: гендер, маркер, фраземи, маскулінність, фемінінність, соціальний, феномен.

Анотація

У статті розглянуто лінгвофілософську категорію «гендер», яка  тлумачиться і  як  соціальна стать, і як  вербалізоване явище культури,  і як   сукупність не природних, а саме соціальних репрезентацій. Помічено, що актуальність дослідження зумовлена загальною спрямованістю сучасних лінгвістичних студій на виявлення та аналіз мовних явищ, пов᷾ заних з репрезентацією гендерної культури,  із виявленням засобів гендерної стратифікації  на всіх мовних рівнях. Виявлено, що гендерна проблематика ведеться  у певних напрямках лінгвістичних досліджень:. соціолінгвістичний, психолінгвістичний, крос-культурний та лінгвокультурологічний.  Сучасна наука визнає, що гендерна ієрархія і гендерно зумовлені моделі поведінки формуються під впливом інститутів  культурних традицій та соціального контролю.    

Виявлено  мовні маркери  експлікації чоловічих і жіночих культурних концептів у пареміях та фразеологізмах, оскільки саме вони є  яскравим джерелом знань про особливості гендерної концептуалізації у свідомості носіїв, саме в них  найбільш повно репрезентовано культурну своєрідність народу. Вербальні засоби створення гендеру різноманітні.  Доведено, що для вираження гендерної опозиції чоловік - жінка у мові використовуються як граматичні засоби, так і лексичні.      Серед засобів граматичного маркування смислів «чоловіче» та «жіноче» центральне місце належить граматичній категорії роду та антропонімним  іменам.  На лексичному рівні маркерами  соціальної опозиції статей  виступають антропометричні лексеми, лексеми-агентиви, лексеми-символи (біо - та зооморфні) тощо.

Зафіксовано, що основна  маса паремій корелює із особами чоловічої статі, що свідчить про андроцентричний погляд.  Підсумовано, що гендер є моделлю соціальних відношень між чоловіком і жінкою, відображає на мовних рівнях особливості їх кореляції і використовується для опису соціальних, культурних, психологічних аспектів «маскулінного» у порівнянні із «фемінінним». Вивчення маркерів гендерних опозицій на певних мовних рівнях  є перспективним для подальших досліджень з гендерології.

Опубліковано
2021-04-12
Як цитувати
Топчій, Л. (2021). Гендерна проблематика у мовознавстві. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (47), C. 103-110. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/410