Роль соціокультурного аспекту у навчанні англійської мови

  • Наталія Потапенко Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: соціокультурна компетенція, соціокультурний аспект, взаємодія, міжкультурна комунікація, соціокультурні знання.

Анотація

У статті розглянуто процес формування соціокультурної компетентності у навчанні іноземних мов, а саме англійської мови. Значущість формування соціокультурної компетентності зумовлена процесами глобалізації. Міжкультурна компетенція дуже важлива в сучасному глобальному світі, оскільки вона дозволяє подолати упередження, дискримінацію та непорозуміння між людьми різного культурного походження. Міжкультурна комунікативна компетенція в навчанні англійської мови дозволяє учням розуміти та успішно спілкуватися з представниками цільових мовних культур. Здобуття цієї компетенції передбачає новий підхід до уроків англійської мови. У статті викладено характеристики компонентів соціокультурної компетентності та описано етапи формування цієї компетентності (мотиваційний, інформативний, діяльнісний) у навчанні іноземної мови із застосуванням ефективних методів та технологій. Мета надбання міжкультурної комунікативної компетенції – це підготовка учнів до відповідних та успішних дій у ситуаціях реального життя іноземною мовою. Запропоновано кілька методів (метод порівняння, культурна асиміляція, культурна капсула, культурний острів, прогнозування, рольові ігри) формування соціокультурної компетенції як складника комунікативної компетентності, з прикладами того, як працювати з різними аспектами міжкультурної комунікативної компетентності.

Опубліковано
2021-04-12
Як цитувати
Потапенко, Н. (2021). Роль соціокультурного аспекту у навчанні англійської мови. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (47), C. 63-70. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/405