Функційно-стилістичний аспект у навчанні морфології в згальноосвітній школі

  • Марія Пентилюк Херсонський державний університет
  • Ірина Гайдаєнко Херсонський державний університет
Ключові слова: функційно-стилістична спрямованість, функційно-стилістичні засади, функціювання мовних одиниць, стиль мовлення, стилістичні засоби морфології, стилістично забарвлені мовні одиниці.

Анотація

У статті порушено проблему навчання морфології в школі на функційно-стилістичних засадах . З‟ясовано сутність фнкційно -стилістичного під, визначено теоретичні основи: поняття функції мовних одиниць, їх уживання в стилістично диференційованих текстах. Особливу увагу звернено на основні дефініції, пов‟язані з навчанням граматики на функційно-стилістичній основі, на означену проблему в працях лінгвістів та лінгводидактів. Досить розлого автори з‟ясовують поняття «функція», функційність, подають філософське їх трактування. На матеріалі шкільного курсу морфології акцентовано на основних поняттях шкільної стилістики: функцій ний аспект мови, функцій на граматика, функцій ний стиль та тісно пов‟язані з ними текстові зв‟язки, семантико-синтаксичні відношення. Не обминають дефініцію «текст як основу
реалізації», «функційно-стилістичний підхід». Окремішньо «стиль мовлення» розглядають стилістичні функції морфологічних засобів стилістики, зокрема вживання частин мови як граматичних аспектів. Стаття орієнтує вчителів на формування комунікативної компетентності школярів у процесі вивчення морфології. Аналіз с тилів мовлення спирається на загальні ознаки тексту та функції мовних одиниць у ньому.
Особливу увагу звернено на практичний аспект функціювання морфологічних одиниць, що забезпечує формування в учнів комунікативної компетентності.

Опубліковано
2021-02-25
Як цитувати
Пентилюк, М., & Гайдаєнко, І. (2021). Функційно-стилістичний аспект у навчанні морфології в згальноосвітній школі. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (42), C. 110-118. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/391