Професійне становлення майбутніх соціальних працівників в університетах: етичний контекст

  • Роксоляна Зозуляк-Случик Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: соціальний працівник, соціальна робота, університет, професійна етика, рефлексія.

Анотація

Глобалізаційні, трансформаційні процеси, що відбуваються у сучасній вищій освіті, зумовили безпрецедентні зміни, які безпосередньо впливають на професійне становлення майбутніх соціальних працівників в університетах. Важлива роль у професійній підготовці фахівців належить професорсько-викладацькому складові закладу вищої освіти, який має нести певну відповідальність за рівень професійних знань, їхню якість, що ґрунтуються на базових академічних та етичних цінностях. Здійснюючи формування професійної етики майбутніх соціальних працівників в університетах, необхідно враховувати ті сучасні зміни, що торкнулися вищої осв іти, – з одного боку, та брак моральних ціннісних орієнтацій як у суспільстві, так і молодіжному середовищі – з іншого. Професійно-етична підготовка майбутніх соціальних працівників в університетах повинна відповідати змістовому наповненню моральною компо нентою, забезпечуватися науково-методичним і професійно-етичним супроводом фахівців соціальної роботи в університетах. Формування професійної етики майбутніх фахівців соціальної роботи в університетах уможливлює оволодіння новими професійно -етичними знаннями й уміннями вирішення практичних та оперативних завдань, задоволення пізнавальних інтересів і потреб. Такий процес має протікати за умови врахування специфічних особливостей професійної етики; особистісних потреб у формуванні, удосконаленні, самовдосконаленні та саморозвитку студента, його моральної рефлексії.
Результативність цієї роботи визначається рівнем сформованості в соціальних працівників системи професійно-етичних знань, умінь, навичок і якостей.

Опубліковано
2021-02-25
Як цитувати
Зозуляк-Случик, Р. (2021). Професійне становлення майбутніх соціальних працівників в університетах: етичний контекст. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (42), C. 87-93. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/387