Девіантна поведінка підліткі в: узагальнення, класифікація видів поведінкових відхилень

  • Ольга Замашкіна Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: класифікація, характеристика, підходи, критерії, девіантна поведінка, поведінка, що відхиляється, соціальна норма, поведінкові відхилення.

Анотація

У статті здійснена спроба проаналізувати існуючі різноманітні підходи до класифікації основних видів поведінки підлітків, що відхилюється, та систематизувати їх. В рамках дослідження заданої проблеми для розуміння сутності соціальної поведінки, що відхиляється охарактеризоване поняття «соціальна норма» за О.В. Змановською. У результаті теоретичного аналізу наукового доробку вітчизняних і зарубіжних дослідників систематизовано критерії до класифікації основних в идів поведінки, що відхиляється і девіантної поведінки підлітків. Розглянуто кілька критеріїв до класифікації основних видів поведінки, що відхиляється: за першим критерієм – у межах соціальної поведінки особистості виділено нормативна; маргінальна; нестандартна (позитивного і негативного характеру – девіантна); патологічна поведінка. За другим критерієм – наслідуючи класифікацію Е.В. Змановскої , схарактеризовано три основних підходи до проблеми поведінки, що відхиляється: соціально-правовий, клінічний, психологічний. В рамках кожного з підходів проаналізовано класифікації дослідників і надано характеристики основним групам девіацій. Констатовано, що виділення окремих видів поведінки (девіацій), що відхиляється, та їх систематизація за схожими ознаками є досить умовними, однак виправданими в цілях наукового аналізу; деякі з її форм взаємозв‟язані між собою, а кожен конкретний випадок поведінки, що відхиляється, виявляється індивідуальн о неповторним.

Опубліковано
2021-02-25
Як цитувати
Замашкіна, О. (2021). Девіантна поведінка підліткі в: узагальнення, класифікація видів поведінкових відхилень. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (42), C. 75-81. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/385