Неформальна освіта дорослих у науково-педагогічній спадщині Пауло Фрейре

  • Ірина Турчин Львівський національний аграрний університет
  • Надія Смолікевич Львівський національний університет імені Івана Франка
Ключові слова: неформальна освіта дорослих, андрагогіка, письменність, функціональна письменність, програма поширення письменності.

Анотація

Статтю присвячено проблемам освіти дорослих, зокрема одному з її видів – неформальній освіті. Здійснено аналіз науково-педагогічної літератури з досліджуваної теми. Автори описують загальні характеристики неформальної освіти дорослих, яка є складовою освіти впродовж життя.У статті подані дефініції «неформальної освіти дорослих», «письменності» та «функціональної письменності». Автори написали визначення «неформальної освіти дорослих», використовуючи такі лексикографічні праці, як «Освіта дорослих: Короткий термінологічний словник» та «Словник ключових термінів». Підкреслено, що письменність є інструментом для соціальних змін, і подано погляди Фрейре щодо цього питання. Наголошено на важливості статистичних даних щодо ситуації з неписьменністю та програмами поширення письменності. Подано інформацію про програми письменності ЮНЕСКО в період з 2008 по 2011 рік. Висвітлено наукові здобутки Пауло Фрейре у дослідженні неформальної освіти дорослих, зокрема письменності.

Опубліковано
2021-02-05
Як цитувати
Турчин, І., & Смолікевич, Н. (2021). Неформальна освіта дорослих у науково-педагогічній спадщині Пауло Фрейре. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (48), C. 207-213. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/310