Бессарабська плеяда представників філологічної науки (ХІХ – ХХ ст.)

  • Тетяна Єрич Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: Південна Бессарабія, філологія, наука, поетична творчість, література.

Анотація

Зі значної плеяди талановитих вихідців з Південної Бессарабії проаналізовано творчий доробок найбільш відомих філологів – науковців, літераторів, публіцистів; зроблено спробу по новому оцінити їх літературну та наукову спадщину. До статті увійшла інформація про митців-філологів, які мешкали в регіоні в середині  ХІХ – ХХ ст.,  чия діяльність в галузі філології набула всесвітнього наукового визнання.

Славіст, літературний  історик і бібліограф Теодоров-Балан Олександр Стоянов був професором слов’янської етнографії, діалектології та історії болгарської мови. Пройшов шлях від керівника відділу болгарської і слов’янської літератури до ректора Софійського університету ім. Климента Охрицького, був почесним доктором Софійського університету, академіком Болгарської академії наук. Міжнародне визнання отримав Берков П.Н. В переліку його посад і звань найпочеснішими є член кількох учених рад, голова секції літературознавства та мовознавства, заступник голови Комісії з історії філологічних наук при Відділенні літератури і мови АН СРСР, член-кореспондент АН СРСР, голова Інформаційно-бібліографічної комісії при Міжнародному комітеті славістів, почесний доктор Берлінського університету ім. Гумбольдта. Бессарабский поет  Ковальджи К.В. набув всесвітньої відомості. Його творчість публікувалася  європейськими мовами в Румунії, Польщі, Болгарії, Молдові. Відомий своєю незалежною літературною позицією імаїльчанин Дімов Л.Н. був засновником модерністського літературного напряму «онірізм» у румунській літературі 1960-х років. Драматург та перекладач, Член Союзу письменників СРСР Константиновський І. Д. займався перекладами сучасної та класичної художньої прози з румунської, публікував літературознавчі статті. Один з перших в радянській літературі  торкнувся теми Холокосту в Польщі та Румунії.

Важливим моментом є популяризація серед молоді відомостей про талановитих особистостей, що дає підстави пишатися своєю історією, своїми співвітчизниками і на їх прикладах виховувати молоде покоління.

Опубліковано
2021-02-04
Як цитувати
Єрич, Т. (2021). Бессарабська плеяда представників філологічної науки (ХІХ – ХХ ст.). Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (46), C. 77-85. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/259