Опір інтелігенції румунізації навчальних закладів Південної Бессарабії (1918-1940 рр.)

  • Маріанна Дакі Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: мова, інтелігенція, нацменшини, спілка, рідна мова, Південна Бессарабія, школа, Закон.

Анотація

У статті зроблена спроба проаналізувати заходи румунської адміністрації на території Південної Бессарабії в період між двома світовими війнами. Цей регіон мав на той час більш строкатий склад населення, порівняно з іншими регіонами Румунії.  Для вирішення мовного питання, місцева влада повинна була враховуючи не лише інтереси нацменшин, а й інтереси держави, зберігаючи безпеку, не вдаючись до екстремальних заходів.

Авторка розглянула форми і методи впливу держави на багатонаціональне населення регіону; охарактеризувала діяльність і роль національних спілок, що прагнули підтримати право місцевих мешканців навчатися рідною мовою; розглянула та проаналізувала рух представників інтелігенції, яка вела неприховану боротьбу за право мати можливість вивчати рідну мову в навчальних закладах;  визначила особливе ставлення румунської адміністрації до нацменшин Південної Бессарабії у досліджуваний період.

Опубліковано
2021-02-04
Як цитувати
Дакі, М. (2021). Опір інтелігенції румунізації навчальних закладів Південної Бессарабії (1918-1940 рр.). Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (46), C. 59-66. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/257