Олександр Федорович Маньковський – лікар, вчений, інтелектуал

  • Маргарита Башли Ізмаїльський державний гуманітарний університет
Ключові слова: Олександр Маньковський, Бессарабія, епідемії холери, адреналін, професор, Новоросійський університет, Софійський університет, гістологія, ембріологія.

Анотація

Сучасний етап розвитку регіональної історії характеризується зростанням інтересу науковців до вивчення результатів діяльності вчених ХХ ст. Українські історики провели ґрунтовні та докладні дослідження внеску окремих персоналій в розвиток науки і культури держави. Однак серед тих, чиє життя та служіння справі були пов’язані з Придунайським та Причорноморським регіоном є чимало особистостей, не дуже відомих широкому загалу. Одним з них є Олександр Федорович Маньковський польський шляхтич за походженням, що народився на Півдні України,  тривалий час мешкав на території Бессарабії. В статті аналізується професійна та громадсько-адміністративна діяльність Олександра Федоровича Маньковського українського вченого, лікаря, професора, педагога, чиє життя було пов’язано одночасно з трьома країнами: Польщею, Україною, Болгарією. Професор Новоросійського та Софійського університетів, першовідкривач адреналіну, справжній інтелектуал і педагог життя якого може служити прикладом вірного служіння науці.

Олександр Федорович початкову освіту отримав у  Бендерській повітовій школі (1877-1881, а потім продовжив навчання у І Кишинівській гімназії, яку  завершив  у 1889 р. зі срібною медаллю. Закінчив медичний факультет Київського університету Св. Володимира у 1894 р. Ще до закінчення навчання він брав активну участь у боротьбі з епідемією холери в Бессарабії − в Аккерманському (1892) і Бендерському (1893) повітах. Після закінчення навчання в університеті, у 1894 р. О. Маньковський повернувся до Бендерського повіту та служив там земським лікарем. З головою поринувши у лікарські будні, він не припинив заняття наукою. О. Маньковський написав близько тридцяти наукових робіт із загальної патології, гістології та ембріології. Саме за його ініціативою у Софійському університеті був організований інститут гістології та ембріології з лабораторією та музеєм ембріологічних та патологоанатомічних препаратів.

Опубліковано
2021-02-04
Як цитувати
Башли, М. (2021). Олександр Федорович Маньковський – лікар, вчений, інтелектуал. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (46), C. 20-28. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/250

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають