Фінансова політика російського та нацистського урядів на окупованій території Східної Галичини в роки Першої та Другої світових воєн: порівняльний аспект

  • Світлана Орлик Центральноукраїнський національний технічний університет
  • Микола Москалюк Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключові слова: Східна Галичина, Перша світова війна, Друга світова війна, Російська імперія, Нацистський окупаційний режим, фінансова політика.

Анотація

Розглянуто проблему фінансової політики російського та німецького урядів в часи Першої та Другої світових воєн, особливості становлення такої політики та її реалізації на окупованих територіях Східної Галичини. Використання раніше не досліджених архівних матеріалів, повідомлень в тогочасній пресі дало змогу з’ясувати механізми та способи дослідження фінансової політики на захоплених територіях окупаційними адміністраціями. Структуру статті побудовано за проблемно-хронологічним принципом, що дало можливість розкрити основні аспекти проблеми в розвитку, логічній послідовності та взаємозв’язку.

Використання спеціальних методів історичного дослідження дозволило здійснити комплексне вивчення складових фінансової політики російського та нацистського окупаційних режимів на території Східної Галичини, зокрема податкову, грошову та цінову. Окрему увагу звернено на питання виконання місцевими мешканцями повинностей як додаткового компоненту фінансової політики. Доведено, що нацистська, як і російська імперська окупаційні влади, формуючи свою фіскальну політику на означеній території, керувалися виключно власними економічними інтересами, намагалися максимально використати соціально-економічні ресурси краю для наповнення своїх державних скарбниць.

Опубліковано
2020-01-21
Як цитувати
Орлик, С., & Москалюк, М. (2020). Фінансова політика російського та нацистського урядів на окупованій території Східної Галичини в роки Першої та Другої світових воєн: порівняльний аспект. Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету, (43), C. 119-131. вилучено із http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/108